Hoe kom je los uit een kluwen relatie?

Als je niet meer weet wat je zelf wilt, omdat je partner voor je denkt, heb je kans dat je bent vastgelopen in een kluwen relatie. Als de een steeds bevestiging zoekt bij de ander, nog voordat het idee vorm heeft, kom je in de gevarenzone. Wat kun je dan doen?

Jezelf uitgummen

Wanneer beide partners zich graag in elkaar verliezen, ontstaat een verhouding waarbij de eigen zelfstandigheid vervaagt. Het punt is dat beide partners zich hier ogenschijnlijk goed bij voelen. Als de ene partner graag afstand houdt en de ander nabijheid zoekt ontstaat een aanhaak relatie.

Bij een kluwen relatie worden de onderlinge verschillen gemakkelijk uitgegumd. Dit kan ertoe leiden dat je niet meer weet wat je wilt omdat je eerste gedachte is: wat zou de ander leuk vinden. Nog voordat je merkt wat je eigen behoefte is (en deze vervolgens afstemt op de ander- dat wel natuurlijk)  vul je al in waar de ander behoefte aan zou hebben.

Beide partners gaan op in een warme, betrokken sfeer waarin gevoelens worden gespiegeld. Samen lachen, samen huilen. Dit kan leiden tot een gebrek aan contrast. Onbewust richt men zich te veel op wat men denkt dat de ander verwacht.

Opgaan in de ander

Kluwen-partners verkeren telkens in een flow. Ze gaan sterk in elkaar op. Op sommige momenten kan dat gezond zijn – als je net verliefd bent, bijvoorbeeld. Het schijnt dat je dan stofjes aanmaakt die zorgen voor een sterke hechting. In dit blog hebben we het echter over een teveel aan samen-gedrag. Dan worden de 5 verschillen in een relatie weggemoffeld.

Een flow-ervaring kan verslavend werken. Het kan leiden tot een zekere angst om gescheiden te zijn. Ik kan niet zonder je, klinkt heel mooi, maar kan duiden op een verlies aan zelfstandigheid. Je hechten aan iemand betekent niet dat je gaat klitten.

About the author