De schijf van vijf voor een gezonde relatie

Als gesprekken lastig lopen, gaan partners elkaar vaak de schuld geven. Jij wilt nooit ergens over praten! Jij wilt altijd overal over praten! Als je woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ gaat gebruiken ligt ruzietaal op de loer. Voordat je het groter maakt dan het is, kun je eens kijken aan welk gesprek je behoefte hebt. Moet je iets oplossen? Of wil je alleen je zorgen delen of je plezier – en verder niets.

In plaats van de ander te beschuldigen, kun je samen nagaan welke gesprekken je te vaak en welke je te weinig voert. In dit artikel zetten we vijf soorten partnergesprekken op een rij. Ga eens na welke je vaak op tafel zet en welke ingrediënten je mogelijk vergeet.

Soorten gesprekken

De meeste mensen kennen vanuit hun werk verschillende gespreksvormen. Managers leren een slecht-nieuwsgesprek voeren of een motivatiegesprek. Werknemers ondergaan jaarlijks een functioneringsgesprek en ouders kennen het 10-minutengesprekje op school.

Wat ons is opgevallen is dat partners ook verschillende gesprekken voeren. Andere dan op het werk, natuurlijk. Partners zijn zowel huisgenoten, als collega’s, maar ook intieme vrienden. Wij maakten een indeling in vijf soorten gesprekken. Ze zijn allemaal nodig om als koppel of gezin goed te functioneren. En niet alleen dat: ook hartsvrienden te blijven.

Je relatie op de rails krijgen

Het blijkt dat een heldere indeling koppels enorm helpt om de dagelijkse omgang beter op de rails te krijgen. Het is namelijk niet zo dat de een altijd een bepaald gesprek wil en de ander nooit. Het is meer dat de een gaat drammen en de ander op de rem gaat staan. Zo blokkeren beide partners de noodzakelijke gesprekken.

About the author